Saturday, January 3, 2009

Eestlase loodud kirjatüüp läks maailmaturule

http://www.ekspress.ee/2008/12/31/ari/6056-eestlase-loodud-kirjatyyp-laks-maailmaturule

Antud artikkel räägib sellest, kuidas eestlase loodud kirjatüüp võeti müüki rahvusvaheliselt olulisimas, kümneid tuhandeid šrifte müüvas firmas FontShop. Mina liigitaksin selle kultuuri käsitleva teema alla.
Antud artikkel on ehtsaks näiteks inimestele, kes loobuvad oma ideedest põhjusel, et me elame väikeses Eestis kus keegi läbi lüüa ei suuda. See on tõestuseks, et inimesed, kes nii väidavad, eksivad. Minu tutvusringkonnas on palju inimesi, kes suhtuvad ühte või teise asja pessimistlikumalt kui tavaliselt ja toovad põhjuseks väikeses ja igavas Eestis elamise, ka mina kuulusin nende hulka. Nüüd aga olen hakanud olukorda palju positiivsemalt suhtuma, sest ometigi on igapäevaselt meie ümber ju nii palju inimesi, kes on millegi märkimisväärsega hakkama saanud, olgu see siis Eesti mõistes või maailmamastaabis.
Eestlased on juba kord sellised, et näevad tihtipeale ainult olukorra tumedamat poolt ja hakkavad kohe negatiivseid mõtteid genereerima, samas on eestlased tuntud ka oma suure unistamise poolest. Miks ei suudaks me neid kahte omadust koondada ja tuua asjast välja parima? Kas see poleks mitte lahendus enamustele meie probleemidele?
Lahendus pole kahjuks nii lihtne, sest nn. tee tippu pole alati kiire ja kerge. Nagu me kõik kuulnud oleme, esineb sel teel palju segavaid faktoreid ja eksitavaid ahvatlusi. Kui loeme antud artiklist, et meie kaasmaalane on müünud oma kirjatüübi maailma juhtivamale firmale, kipume unustama, et selline edu ei tule iseenesest. Selle jaoks tuleb palju vaeva näha ja kindlalt sihti silme ees hoida. Antud puhul on tegu inimesega kes on õppinud Eesti Kunstiakadeemias ja Haagi Kuninglikus Akadeemias graafilist disaini ja tüpograafiat. Sellise hariduspagasi juures on tippu jõudmine aga vägagi reaalne.
Kui oled piisavalt usin ja ei lase tühistel kõrvalfaktoritel ennast segada, võib tasu suure töö eest sulle lausa ootamatult sülle kukkuda. Antud artiklis mõtles autor šifri välja kõigest kunstimanifestide trükkimisest, ootamatult, kuid suure töö tulemusena sai sellest aga kõikjale sobiv trükikiri ja suur hitt.

Kokkuvõtteks sooviksin, et kõik eestlased oleksid oma õpingutes hoolsad ja oskaksid olukordadest ka positiivse välja tuua. Unistused ärgu jäägu vaid unistusteks.

No comments: